Onder afwijkende mondgewoonten verstaan we gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor het spreken en de gebitsstand. Denk an afwijkend slikken. Duimzuigen, mondademen en eet- en drinkproblemen.
Mondademen en open mondgedrag
Heeft jouw kind vaak een open mond bij het televisiekijken of spelen op de iPad? Dan kan logopedie helpen om de mondmotoriek te verbeteren. Open mondgedrag gaat vaak gepaard met ademen door de mond. Bij het ademen door de mond komt ongefilterde lucht de longen binnen. Kinderen met open mondgedrag zijn vaker verkouden, waardoor de neus dichtzit, wat het ademen door de mond in stand houdt. Gewoontes als speen-, duim- of vingerzuigen kunnen ook zorgen voor open mondgedrag. Spreken met de tong tussen of tegen de tanden komt hierbij ook vaak voor. Plan een afspraak voor hulp bij het versterken van de mondmotoriek en het verbeteren van de spraak.
Fles- en speengebruik
Pasgeboren baby’s hebben grote behoefte aan zuigen. Deze zuigbehoefte kan worden bevredigd door het geven van een speentje. Vanaf ongeveer 9 maanden is dit zuigreflex van baby’s verdwenen en dient de speen enkel nog voor troost. Het speenzuigen is dan een gewoonte geworden. Bij vermoeidheid, ziekte of een lange autorit kan het erg prettig zijn om je kind een speen te geven. Toch heeft het gebruik van flessen en spenen na een bepaalde leeftijd een negatieve invloed op de stand van de tanden en de kaak, en de balans in de gezichts-, mond- en tongspieren. Het kan daardoor leiden tot articulatieproblemen, slissen of ademen door de mond. Als dit aan de orde is kun je hiervoor terecht bij de logopedist. Zij zal je ook helpen met tips en adviezen hoe je samen met je kind het spenen het snelst afleert! Plan gerust een afspraak bij onze praktijk voor een intakegesprek.
Duimen
Duimen of vingerzuigen is een veel voorkomende gewoonte bij kinderen die moeilijk af te leren is. Zelfs sommige volwassenen duimen nog! Het duimen heeft een negatieve invloed op de stand van de tanden en de kaak en de balans in de gezichts-, mond- en tongspieren. Het kan daardoor bijvoorbeeld leiden tot articulatieproblemen, slissen of ademen door de mond. Hiervoor kun je terecht bij de logopedist. Zij zal je ook helpen met tips en adviezen hoe je je kind het duimen het snelst afleert! Plan gerust een afspraak bij onze praktijk voor een intakegesprek.
Slikken
Slikken is afwijkend als na het wisselen van de voortanden nog sprake is van slikken waarbij de tong tussen of tegen de tanden wordt geperst. Vaak ligt de tong tijdens rust en spreken ook zichtbaar tussen en/of tegen de tanden. Afwijkend slikken kan, net zo als zuigen op de duim of een speen, of ademen door de mond, de mondspieren uit evenwicht brengen. De vorm van de kaken en de stand van de tanden kunnen zich aan dit verkeerde evenwicht aanpassen en scheef groeien. Sandra Flapper is OMFT- specialist en herstelt dit afwijkende mondgedrag met oro-myofunctionele therapie (OMFT). Lees meer bij specialisaties.